Logo Universiteit Utrecht

Plagiaatdetectie met Ouriginal

Docenten: gebruik via Blackboard

Documenten die via een Blackboard assignment worden ingeleverd kunnen door Urkund gecontroleerd worden. Met onderstaande instructies kun je een Urkund Assignment aanmaken. Dat werkt als volgt:

Stap 1

 • Bij het aanmaken / bewerken van een Assignment zie je een blok “Instructions”. Dit blok kun je uitklappen met het pijltje:
 • Klik nu op Mashups -> Urkund Plagiarism Checker:

Stap 2

 • Nu krijg je een popup te zien:
 • Bij ‘Educator Account‘ staat je universitaire e-mailadres.
  Het advies is om dit niet aan te passen, tenzij jij niet degene bent die de rapporten moet ontvangen. Als je dit aanpast, vul dan altijd een universitair e-mailadres in (en nooit een Receiver adres dat eindigt op @analysis.urkund.com).
 • Met de optie ‘Allow a student to view originality report‘ krijgen studenten een link naar het rapport te zien. Vink deze optie nooit aan, studenten mogen en kunnen namelijk niet op het rapport inloggen.
 • De optie ‘Include similarity score in Grade Center‘ voegt een extra kolom in het Grade Center toe, waarin de similarity scores van alle ingeleverde documenten te zien zijn. Met deze optie kun je een totaaloverzicht creëren van de scores. Als je deze niet gebruikt zul je elke uitslag individueel op moeten zoeken of de kolom zelf zichtbaar moeten maken in het Grade Center.
  Let op: de kolom met similarity scores is terug te vinden in het Grade Center echter is deze verborgen. Ga naar Manage >> Column Organization en maak de kolom zichtbaar om deze in het Grade Center te tonen.
 • Heb je een assignment aangemaakt maar ben je vergeten de Urkund check te activeren, dan kun je achteraf ‘Submit previously received answers for plagiarism control‘ aanvinken en worden de ingediende documenten alsnog gescand.

Stap 3

 • Als je het aanmaken / bewerken van de Assignment hebt afgerond, verschijnt er een Urkund logo bij de Assignment:
  Het advies is om in de opdrachtomschrijving te vermelden dat studenten niets in de ‘Text Submission‘ schrijven. De plagiaat scanner ziet dit als een ingeleverde opdracht en gaat naast het door de student geuploade document hier ook plagiaat detectie op uitvoeren.

Stap 4

 • Wanneer een document wordt ingediend door een student ontvang je een link naar het rapport in Urkund / Ouriginal op je universitaire e-mailadres.
  Zie de FAQ om deze notificaties uit te schakelen.
 • Het rapport kun je ook via het Grade Center bekijken. Ga daarvoor naar Grade Center -> Full Grade Center, zoek de desbetreffende opdracht, klik op het grijze pijltje en ga naar View Grade Details:
 • Onder Grading Notes staat de link naar het rapport in Urkund. Klik op de link en je wordt doorgestuurd naar Urkund. Selecteer onder Sign in using your institution Utrecht University en klik op ‘Sign in via institution’ . Log daarna in met je Solis-id op het scherm dat opent.

Meer informatie

Blackboard instructie assignment plaatsen en laten inleveren Urkund FAQ met instructie hoe e-mail notificaties uit te zetten Uitgebreide handleiding